Naast voetballen, beoefende Marco van Basten ook andere sporten, waaronder schoonspringen. Daardoor kon hij al jong salto’s voorwaarts en achterwaarts maken. Iets wat hem als voetballer later van pas is gekomen, met als hoogtepunt natuurlijk dat doelpunt tegen Den Bosch. Bekijk en geniet van de video (Bron Athletic Skills Model, voor een optimale talentontwikkeling).

Sporters kunnen soms voor extreem coördinatieve oplossingen kiezen, die vaak nog lukken ook. Die motorische oplossingen hebben zij nog nooit getraind, maar doordat ze zeer waarschijnlijk (al op jonge leeftijd) een veelzijdig en breed bewegingsschema hebben ontwikkeld, kunnen ze deze creatieve oplossingen ‘onbewust bekwaam’ uitvoeren.

Mijn boodschap: zorg ervoor dat je je niet te vroeg specialiseert in één sport, maar kom vooral in contact met een breed scala aan grondvormen van bewegen en activiteiten als fietsen, hardlopen, zwemmen, skateboarden, schaatsen, skeeleren en meer. Het vormt de basis voor het ontwikkelen van zogenoemde ‘fysieke intelligentie’. Daarnaast is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat dit veelzijdig bewegen zorgt voor een betere prestatie op cognitieve functies zoals impulsbeheersing, planning en aandacht (Bron Athletic Skills Model, voor een optimale talentontwikkeling).

Tip: als het mogelijk is, probeer dan meerdere sporten te beoefenen. Stel dat je hoofdsport voetballen is; dan zou je bijvoorbeeld met ‘ judo’ en ‘padel’ al heel wat van onderstaande grondvormen (Basic Movements Skills) te pakken hebben. Sport je daarnaast nog op verschillende ondergronden, dan kun je gerust zeggen dat je een atleet wordt/bent.