Matig intensief bewegen wordt door vele neurowetenschappers geadviseerd om fit te blijven. Maar hoe doe je dat dan: ja, wandelen en fietsen is natuurlijk goed, maar kan ook heel geestdodend zijn. Persoonlijk vind ik het echt veel leuker als je er een spelelement in gooit en daarmee (on)bewust veelzijdig en gevarieerd beweegt. In onderstaande video bewijst een professionele freestyle skiër hoe leuk het kan zijn om soortgelijke freestyle-elementen ook in een gymzaal toe te passen.

Deze video is natuurlijk erg extreem, maar zegt wel iets over hoe je bewegen uitdagend en leuk kunt maken. Als je kinderen hebt, doe dit dan juist samen met hen. Ga bijvoorbeeld samen voetballen en schiet dan doelgericht op de paal, de kruising, de lat of midden op de lat of paal. Daarna doe je dit met de buitenkant van je voet om vervolgens ook nog je minder sterke been erbij te halen. En sport/beweeg zoveel mogelijk op verschillende ondergronden zoals kunstgras, gewoon gras, de straat, de zaal, mul zand, gravel!! Enuh, het doet ook iets met je lachspieren😊.

Bij tennis kun je trouwens hetzelfde doen met de lijnen. Sla de bal doelgericht net buiten of binnen bepaalde lijnen, daarna idem met je minder sterke arm.

Ook trampoline springen, trefbal, dansen op muziek, een rugbyspel in een vlak van bijvoorbeeld 8 bij 8 meter of samen in een boom klimmen; het zijn allen voorbeelden (voor jong en oud) die jouw fysieke – en cognitieve intelligentie kunnen verhogen. En als je (daarbij) iedere keer wat nieuws doet dan stimuleert dit ook nog eens je intrinsieke motivatie, initiatiefneming en zelfvertrouwen.

Oh ja, en als het straks weer mag, neem dan een bal mee naar kantoor en trap/schiet/kaats/gooi/vang/sla een balletje in de pauzes met je collega’s, zodat je die ‘ongezonde’ schermen even kunt vermijden.

Als gecertificeerd Athletic Skills Model Instructeur (https://www.athleticskillsmodel.nl/) ben ik graag tot nadere toelichting bereid.