Deze week kondigde ik aan om voor elk voorkeursprofiel handvatten te geven (zie vorig blog), zodat eventuele zorgen en negatieve stress verminderd kunnen worden. De eerste van deze reeks betreft het ISTJ voorkeursprofiel: voorkeur voor introversie, zintuiglijkheid, logica en afronden(structuur).

Mensen met ISTJ-voorkeuren zijn capabele, logische, redelijke en effectieve personen met een diepe drang naar een veilig en vredig bestaan. Zij zijn zeer effectief in het bereiken van hun doelen, wat deze ook mogen zijn. Hun verlangen om beproefde systemen los te laten op de feiten van alledag maakt dat zij zich blijmoedig door enorme hoeveelheden routinewerk ploegen. Zij voelen zich niet op hun gemak bij het uiten van emoties. Ze respecteren regels en orde, waarderen eerlijkheid en integriteit en leven zelf aan de hand van die waarden.

Bij zorgen kan bij ISTJ de 4e functie (brainstormen) doorslaan met als gevolg het risico van chaos. Door een veelheid aan mogelijkheden/idee├źn is het dan ook moeilijk om een selectie te maken. De 8e functie (voorzien) vormt dan de remedie voor stabiliteit: advies is dan om te voorzien wat er in elk geval niet gaat werken en van daaruit de beste opties te selecteren. Via de 3e functie (op waarde schatten) schat je gevoelsmatig in welke optie echt belangrijk voor je is. Daarna ga je voor jezelf na of dit in het verleden (1e functie) als eens gewerkt heeft.

En wat kan voor ISTJ een goede aanpak zijn bij negatieve stress?